Juhani K. Anttilan piirrosportfolio

< Lastenkirjan kuvitus 2013–2014 >

Popin ja pikkukarhun avaruusmatka. Ursa 2014. (48 sivua)

Kirjan alussa Popi-poika lähtee etsimään tähtiä kotinsa lähistöltä. Taivas on kuitenkin valosaasteen sotkema, eikä Popin taskulamppu auta asiaa. (Tässä sen saa huomata paikalle osunut siili.) Yksityiskohta aukeamasta, noin neljäsosa.

Päästyään Pikkukarhun kotiseuduille Popi tapaa kuuluisia tähtihahmoja, kuten  kuningas Kefeuksen perheineen. Kuningaspari nähdään tässä kirjassa vain osana suurempaa ryhmäkuvaa, eli tätä pienempänä.

Kirjan lopussa on vinkkejä mm. oman kuunpimennyksen ja aurinkokunnan tekemiseen. Yksityiskohta.

Orionin sumu M42 sellaisena kuin tähtisumut usein esitetään eli eri kaasukirjoa korostavana "väärävärikuvana". (Tehty maalaamalla negatiiviväreissä ja kääntämällä se sen jälkeen taas päinvastaiseksi). Kirjassa on kuvasta vain puolet.

Tässä teipataan kolikkoa roikkumaan huoneen kattoon, jotta galaksienvälisen avaruuden tyhjyys saa konkreettisen havainnollistuksen. (Jos oma galaksimme on yksi kolikko, huoneesta löytyy lisäksi vain pari muuta kolikkoa, ja seuraavat galaksit ovat jonkun muun kotona.) Kolikkovertaus päätyi kirjaan keskusteluani asiasta kirjan kirjoittajan kanssa.

Kirjan tähtitaivaalle päätyi lopulta vähän erilainen Krapu kuin tässä välivaiheessa.

Kuuauto on kirjassa melkein tämän näköisenä, mutta paljon pienempänä. Tässä ei ole vielä vielä astro­nauttien jättämiä jälkiä seesteistä kuu­maisemaa pilaamassa.

Kirjan päähenkilön luonnos. Tämä oli ensimmäisiä kertoja kun yhdistin vesivärimaalauksen ja tietokone­tussauksen.

Kirjan oheen tehtiin nettisivut, joilla on lisää tekemistä tähdistä ja avaruudesta kiinnostuneille, kuten värityskuvia kirjan tapahtumista. Tässä ote Jupiter-kuvasta.