[kokokuva vaunuista suksilla] [minisuksien alkuperäiset siteet] [itse tehdyt siteet (takaside)] [sukset vaunujen sivuilla]

Sukset lastenvaunuihin

Lastenvaunuja on helppo työntää auraamattomilla reiteillä kuten jäällä, kun asentaa pyörien alle sukset. Jotkut vaunuvalmistajat kuulemma myyvät tällaisia suksia, mutta sopivat sukset saattavat löytyä myös omalta vintiltä: lasten minisuksia eli "minnareita" myytiin paljon 1980-luvulla. Vastaavanlaisia on edelleen myynnissä, mutta nykymallien siteet eivät välttämättä sovi lastenvaunuihin yhtä hyvin.

Minisuksien siteet — tai pikemminkin lukot — on suunniteltu aukeamaan tietyssä rasituksessa turvallisuussyistä, mikä hankaloittaa siteiden vaunukäyttöä: lukot pitää säätää kireälle, jotta ne eivät aukeaisi turhaan, ja silloin niiden avaaminen vaikeutuu. Olenkin korvannut ne siteillä, jotka on koottu metritavarana myytävästä remmistä (halpaa) ja lumilukoilla (merkkituote retkeilyliikkeestä, muovin määrään nähden kallista). Lumilukon vastakappale on ommeltava siteeseen käsin, sillä tavallisen ompelukoneen neula saattaa katketa.

Vaunusukset voi kiinnittää lastenvaunujen sivuille silloin kun niitä ei käytetä. Toki pulkka on usein paras vaihtoehto hangella, mutta suksilla varustetuissa vaunuissa voi kuljettaa pientäkin vauvaa ja vaunuilla voi välillä kulkea hiekoitetuilla reiteillä ja sisätiloissa.

Ks. myös Kaksi tapaa vetää lasta pulkassa: helppo ja vaikea


Ideoitu syksyllä 2005, kokeiltu ensimmäisen kerran kevättalvella 2006 ja www-sivu julkaistu 9.3.2007.
Juhani Anttila, juhani@iki.fi
Tämän sivun iki-osoite: http://iki.fi/juhani/vaunusukset/