Valokuvien käsittely Photoshopilla
WWW-sivuilla julkaisua varten
Adoben Photoshop-kuvankäsittelyohjelma on erittäin monikäyttöinen.
Tässä ohjeessa rajoitutaan vain niihin Photoshopin perustyökaluihin, joilla skannatusta valokuvasta tai digikuvasta tehdään
muutamalla työvaiheella sellainen, että se kelpaa WWW:ssä julkaistavaksi.
Ohje on tarkistettu viimeksi tammikuussa 2012, jolloin Photoshopin uusin versio oli CS5.
Vaikka kaiken voi edelleen tehdä ohjeessa kuvatulla tavalla, nykyään esimerkiksi kuvan kääntämiseen on olemassa helpompiakin tapoja.
- Ohjeessa ei yleensä puututa siihen mistä valikosta mikäkin komento löytyy, sillä valikkojen sijoittelussa ei ole eroja ainoastaan ohjelman Mac- ja PC-versioiden vaan myös eri versionumeroiden välillä.
- Esimerkkikuvat ovat Photoshopin PC-versiosta 5.5, mutta samat toiminnot ovat yhä käytössä ohjelman uusimmissakin versioissa.
- Työvaiheiden yhteydessä kerrotaan mahdolliset näppäinkomennot muodossa Ctrl-X, mikä tarkoittaa Ctrl- ja X-näppäimen painamista samanaikaisesti. Macintoshissa näppäinkomennot tehdään käyttämällä Ctrl-näppäimen sijaan -näppäintä.
- Hakasuluissa olevat numerot ovat viitteitä (ja linkkejä) ohjeen lopussa oleviin lisätietoihin.
kuva 1
Photoshopin näppäinkomennot on merkitty valikkoihin kunkin komennon viereen. Työkalupakin [kuva 1] pikavalinnat saa selville pitämällä hiirtä hetken aikaa halutun työkalun päällä.
Seuraavassa joitakin yleisimmin tarvittavia näppäinkomentoja:
- Edellisen toiminnon peruuttaminen: Ctrl-Z (Undo)
- Kuvan suurennussuhteen ("katseluetäisyyden") muuttaminen:
- Kuvan suurentaminen: Ctrl-+
- Kuvan pienentäminen: Ctrl--
- Suurennustyökalu tilapäisesti käyttöön:
- suurentaminen: Ctrl-välilyönti
- pienentäminen: Alt-välilyönti
- Kuvan suurentaminen niin isoksi kuin ruudulle mahtuu: Ctrl-0 (Fit on Screen)
- Kuvan näyttäminen "oikeassa koossa" (100%): Alt-Ctrl-0 (Actual Pixels)
- Käsi-työkalu tilapäisesti käyttöön: välilyönti
- Vältä kuvan kirkkauden ja kontrastin säätämistä skannausohjelmassa (ellei kyseessä ole pahasti alivalottunut dia). Sen esikatseluun ei voi aina luottaa.
- Skannausta voi joskus nopeuttaa skannaamalla useamman valokuvan samaan tiedostoon. Kuvatiedoston voi myöhemmin jakaa osiin. (Photoshop CS:ssä sen voi tehdä automaattisesti File-valikon Automate-alavalikon valinnalla Crop and Straighten Photos.)
kuva 2
Seuraavat työvaiheet on lueteteltu siinä järjestyksessä jossa ne on mielekkäintä tehdä. Hyvä originaali ja täydellisesti onnistunut skannaus voivat tehdä jonkun vaiheen tarpeettomaksi, mutta yleensä jokaista neljää tarvitaan.
- Vain suurennussuhde 100% näyttää kuvan juuri sellaisena kuin se on. Jos haluaa pitää kuvaa toisessa koossa, suurennussuhteet kuten 200%, 50% ja 25% vääristävät kuvaa vähiten.
- Kuvan käytössä olevaa tilaa (Standard Screen Mode, Full Screen Mode with Menu Bar tai Full Screen Mode) voi säädellä työkalupakin alareunan painikkeilla [kuva 2] tai näppäimellä F. Paletit voi piilottaa ja palauttaa näkyviin sarkainnäppäimellä (Tab).
kuva 3
- Kuvan kääntäminen ylösalaisin tai kyljeltä toiselle on helpointa valikon Rotate Canvas vaihtoehdoilla 180°, 90° CW ja 90° CCW.
- Kuvaa voi myös käännellä vapaalla kädellä:
- Valitse koko kuva valintatyökalulla [kuva 3] (Rectangular Marquee Tool) tai näppäinkomennolla Ctrl-A.
- Valitse valikosta Free Transform -työkalu (näppäinkomento: Ctrl-T).
- Tartu kuvan nurkkiin sen ulkopuolelta ja pyöritä kuva haluamaasi asentoon. Lopullinen muutos tapahtuu vasta painamalla Enteriä tai tuplaklikkaamalla valinta-aluetta. Kääntely keskeytetään Esc-näppäimellä ja alueen valinta peruutetaan napauttamalla valintatyökalulla kuvan päällä (tai näppäinkomennolla Ctrl-D).
kuva 5
kuva 4
Mieti mikä kuvassa on olennaista ja rajaa turha pois.
- Rajaustyökalu (kuva 4, Crop Tool) valitaan työkalupakista pitämällä hiiren nappia pohjassa valintatyökalun (kuva 3, Rectangular Marquee Tool) kohdalla, jolloin näkyviin tulee joukko muita työkaluja. Rajaustyökalu on äärimmäisenä oikealla.
- Rajaustyökalun valinta näppäimistöltä: C
- Vedä rajaustyökalulla suorakaide haluamasi alueen nurkasta nurkkaan. Valinta-aluetta voi muuttaa tarttumalla valintakehyksen sivuilla ja nurkissa oleviin neliöihin. Valinta vahvistetaan painamalla Enteriä tai tuplaklikkaamalla valinta-aluetta. Valintakehys poistetaan Esc-näppäimellä.
- Ctrl-näppäimen pitäminen pohjassa estää rajausaluetta tarttumasta kuvan reunaan.
- Rajaamisen vaikutusta voi tutkia aloittamalla hillitymmällä rajauksella ja tiivistämällä aina uudella valinnalla. Liian tiivin rajauksen voi perua Undo-toiminnolla (Ctrl-Z) tai valitsemalla History-paletista [kuva 5] edellisen (tai sitä edellisen) työvaiheen.
Seuraavassa esitetään kaksi tapaa muokata kuvan kirkkautta ja kontrastia. Ensin mainittu on yksinkertaisempi ja sopii
useimmille kuville. Molempia voi käyttää samaan kuvaan.
Pyri kuitenkin säätämään kirkkaus ja kontrasti sopivaksi mahdollisimman harvalla työvaiheella.
Mitä useampaan otteeseen kuvaa säätää, sitä enemmän se hukkaa yksityiskohtia ja sävyjä.
kuva 6
- Valitse valikosta Adjust / Levels... (näppäinkomento: Ctrl-L).
- Levels-säätöikkunassa [kuva 6] on kuvaajan alla kolme kolmiota:
- Vasemmanpuoleinen kolmio määrittää sävyalueen tummimman kohdan, toisin sanoen sen vasemmalle puolelle jäävä osa on pelkkää mustaa.
- Oikeanpuolimmainen kolmio määrittää sävyalueen kirkkaimman kohdan, sen oikealle puolelle jäävä osa on pelkkää valkoista.
- Keskimmäisen kolmion liikuttaminen vaikuttaa kuvan yleisilmeeseen eli keskisävyjen kirkkauteen.
- Aseta reunimmaiset kolmiot kuvaajan reunoille ja säädä tarvittaessa keskimmäisen kolmion paikka sellaiseksi, että kuva näyttää sopivalta. Jos se ei onnistu, on käytettävä seuraavassa esiteltävää Curves-säätöä.
Toinen tapa - Curves
kuva 8
kuva 7
- Valitse valikosta Adjust / Curves... (näppäinkomento: Ctrl-M).
- Curves-säätöikkunan [kuvat 7 ja 8] koordinaatiston vaaka-akseli kuvaa alkuperäisen kuvan sävyjakaumaa ja pystyakseli muokatun kuvan sävyjakaumaa.
- Kuvan kirkkautta säädetään siirtämällä käyrän keskikohtaa [kuva 7] vasenta ylänurkkaa tai oikeaa alanurkkaa kohti.
- Käyrään voi tarttua useammasta eri kohdasta. Sävyalueen tummaa päätä tummentamalla ja vaaleaa vaalentamalla [kuva 8] kuvan kontrasi kasvaa ja hailakkaankin kuvaan saadaan "ryhtiä".
- Jos olet tyytyväinen kuvan rajaukseen, valitse valikosta Image Size... ja anna kuvalle haluamasi pikselimitat. [1]
- Image Size -ikkunan kohtien Constrain Proportions ja Resample Image täytyy olla valittuina, jotta kuvan todellista kokoa voi muuttaa ja jotta sen mittasuhteet pysyvät samalla ennallaan.
- Valitse Filter-valikon kohdasta Sharpen kohta Unsharp Mask...
- Unsharp Mask -säätöikkunan kohdat Amount ja Radius vaikuttavat terävöityksen voimakkuuteen, ja Threshold määrittää sen kuinka pienet yksityiskohdat jätetään terävöittämättä. Kahden ensiksimainitun vaikutukset on helpointa todeta kokeilemalla ääriarvoja.
- Sopivat lähtöarvot ovat: Amount 100%, Radius 0.2 - 0.4 pikseliä ja Threshold 2 - 10. Sopivia arvoja hakiessa kannattaa kiinnittää huomio valkeiden ja tummien alueiden raja-alueisiin ja ihmiskuvissa kasvoihin.
- Sopivin tallennusmuoto riippuu kuvan käyttötarkoituksesta. WWW-sivuja varten valokuva on tallennettava JPG-pakkauksella, mutta jatkokäsittelyn ja tulostamisen kannalta TIF-muoto on paras.
- JPG-pakkauksen voi tehdä monella eri pakkaussuhteella. Mitä enemmän kuvaa pakkaa, sitä pienempi kuvatiedostosta tulee, mutta jossain vaiheessa pakkaaminen alkaa näkyä kuvan laadussa. [2]
WWW-sivuilla julkaistaviin kuvakokoelmiin on usein suotavaa liittää pikkukuvat, joista näkee kuvan aiheen jo ennen varsinaisen kuvan lataamista [3].
Pikkukuvasta voi tehdä joko yksinkertaisesti alkuperäisen pienennöksen tai pienennöksen, jossa kuvan tärkein aihe on rajattu varsinaista kuvaa tiukemmin [4].
Seuraavassa perehdytään jälkimmäiseen ratkaisuun, joka mahdollistaa kuvan tärkeimmän aiheen (esimerkiksi ihmisen) esittämisen suurempana kuin vastaavankokoisessa rajaamattomassa pikkukuvassa.
Vaikka useampi JPG-pakkaus heikentääkin kuvan laatua, pikkukuvan voi huoletta tehdä jo kertaalleen pakatusta kuvasta.
Keskenään samankorkuiset pikkukuvat on helppo asettaa siististi vierekkäin. Tällöin tosin pysty- ja vaakakuvien keskinäiset mittasuhteet eivät vastaa varsinaisten kuvien keskinäisiä mittasuhteita.
kuva 9
- Pikkukuvan voi rajata ja sen koon voi määritellä kahdessa vaiheessa, kuten ylempänä on neuvottu.
Rajauksen ja kuvan koon voi määrittää myös samanaikaisesti:
- Avaa Crop Otions-paletti [kuva 9] tuplaklikkaamalla työkalupakin rajaustyökalua [kuva 4]. Photoshopin 6-versiossa ja myöhemmissä samat valinnat on sijoitettu vaakapalkkiin valikoiden alapuolelle.
- Fixed Target Size -valinnalla voidaan määrätä kuinka korkea tai leveä rajatusta kuvasta tulee, valinta-alueen koosta riippumatta. Ikkunaan voidaan syöttää leveys, korkeus tai molemmat. Tarkista, että yksikkönä on pikselit.
- Valintakehystä voi muokata kuten ylempänä on kerrottu. Valinta vahvistetaan Enterillä tai tuplaklikkaamalla valinta-aluetta.
Pikkukuvan terävöittäminen parantaa sen laatua huomattavasti. Siihen pätee muuten samat ohjeet kuin isommankin kuvan terävöittämiseen,
mutta pikkukuvaa voi yleensä terävöittää hieman suuremmilla arvoilla.
- Pidemmän sivun pituudeksi kannattaa laittaa korkeintaan 800 pikseliä, jotta kuva mahtuisi skaalamatta ja vierittämättä useimmille näytölle. Facebook jättää [kesällä 2011] sellaiset kuvat pienentämättä, jotka ovat valmiiksi alle 700 pikselin mittaisia. [Takaisin]
- Photoshopin versio 5.5 on ensimmäinen, jossa JPG-tallennusikkunasta näkee heti pakattavan kuvan laadun. Vanhemmissa versioissa kuva täytyy avata tallentamisen jälkeen uudestaan, jotta pakkauksen vaikutuksen kuvanlaatuun voi nähdä. [Takaisin]
- Esimerkki pikkukuvien käytöstä valokuvakokoelmassa: Art goes Villa Solhaga. Pikkukuvia ei ole rajattu varsinaisia kuvia enempää. [Takaisin]
- Havainnollistava esitys pikkukuvan rajaamisesta varsinaista kuvaa tiukemmin: Relevance-Enhanced Image Reduction, viimeinen kappale. (Sivu on englanniksi, mutta asia selviää kuvistakin.) [Takaisin]
Julkaistu alun perin 3.11.2000. Sisältöä päivitetty viimeksi 26.1.2012. (Sivun alkuun lisätty yksi huomautus 14.11.2014.)
Juhani Anttila, juhani@iki.fi