Styrox-tunneli Brio®-junaradalle
Meillä oli puinen Brio-junarata ja iso pala styroxia. Maaliskuussa 2010 ajattelin yhdistää ne ja tehdä lasten junille tunnelin. Styroxin veistely, leikkaaminen, liimaaminen ja rapsuttelu oli yllättävän helppoa ja hauskaa.
Maaleina käytin harrastelijalaadun akryylimaaleja. Periaatteena oli pitäytyä kotoa löytyvissä materiaaleissa ja työkaluissa. Vesilammikon ja vesiputouksen kohdalla se on kuitenkin osoittautunut toistaiseksi ylitsepääsemättömäksi esteeksi - kuumaliima ja Eri keeper® eivät kuivu veden näköiseksi. Ehkä on taivuttava ja ostettava jotakin, jolla saan riittävän hyvän näköiset ja kestävät vesielementit valmiiksi. Lammikkoon sopivan kalan olen jo veistänyt puusta...
Seuraavaksi aion tehdä puut koivun oksista, kipsistä ja vaahtomuovista. Rautalangasta tehty puun prototyyppi osoittautui liian löysäksi. Toinen rakentamista ohjaava periaate onkin se, että tunnelin on kestettävä leikkimistä. Se on kestänyt jo vuoden siinä jamassa, jossa se näkyy viimeisessä kuvassa. Parista nurkasta on paljastunut valkoista styroxia, mutta se on helppo korjata maalilla.
Kalliotunneli kaipaa myös aluskasvillisuutta. Sen ajattelin toteuttaa maalaamalla ja ehkä vaahtomuovilla.
Kuva 1: Aloitin kuvaamisen vasta tässä vaiheessa. Alussa tärkeintä oli radan ja junien sovittaminen tunnelin mittoihin. Styrox-palan sisään mahtui juuri sopivasti kaksi tavallista kaarevaa junaradan palaa, eli rata kääntyy tunnelin sisällä 90 astetta.
Kuva 2: Tässä alkuperäiseen möhkäleeseen on jo liimattu lisäpaloja. Joissakin liimasaumoissa näkyy vielä vihreää tussia.
Kuva 3: Lisäpaloja on pyöristetty kynsillä raaputtamalla.
Kuva 4: Tunnelin sisäpuoli. Siitä tuli lopulta musta.
Kuva 5: Pohjamaalausta. Ensin väriä syvimpiin koloihin ja myöhemmillä maalauskerroilla ulommat kohdat.
Kuva 6: Maali näytti kuivumisen jälkeen vielä pelottavan kiiltävältä, mutta himmeni myöhemmin sopivaksi. Oikeiden värisävyjen saavuttamista vaikeutti, että maali näytti märkänä vaaleammalta kuin kuivuneena.
Kuva 7: Lammen pinnan mallailua ensin kartongilla.
Kuva 8: Kartonkimallin mukaan lehtisahalla CD-levyn kannesta sahattu veden pinta. Näyttää harmillisesti jäältä...
Kuva 9: Yritys tehdä lammen pinnasta aaltoilevan näköistä. Tässä kirkas akryylimaali on vielä märkää. Se kuivuu täysin läpinäkyväksi, mutta siihen voisi myös sekoittaa väriä.
Kuva 10: Tunneli sellaisessa kunnossa, että sillä voi jo leikkiä.