"Ääniseinä" mediamuseo Rupriikissa [2003/2005]

Tampereella avattiin mediamuseo Rupriikki keväällä 2003. Tein museolle tilauksesta 4,5 metriä leveän ja 2 metriä korkean kuvan, jota koskettelemalla pääsi kuuntelemaan erilaisia eläinten, ihmisten ja koneiden ääniä. Siinä oli n. 50 yksityiskohtaa, joista pääsi kuulemaan yhteensä yli 80 erilaista merkkiääntä. Piirrostyön lisäksi suunnittelin seinästä kuuluvat äänet; osan äänistä hankin arkistoista, osan äänitin ja käsittelin itse.

Museo muutti toisiin tiloihin 2005 eikä ääniseinää voitu siirtää ehjänä uuteen paikkaan. Samalla oli hyvä tilaisuus päivittää sitä. Karsin hieman yksittäisten kuvien määrää ja sijoittelin niitä uudelleen. Samalla piirsin taustalle maisemaa.

Ääniseinän ensimmäisessä versiossa oli johdantona teksti:

"Menneisyyden äänimaisemaan kuuluivat luonnon ja työn äänet. Kaupungeissa ääniä aiheutti erityisesti liikenne. Moottoreita ei ollut, mutta hevospelit pitivät metelistä huolen. Tutki äänimaisemasta ääniä erämaasta kaupunkiin. Mitkä niistä ovat sinulle tuttuja?"

Museokäynnin alkuun sijoitettu ääniseinä on ollut kaikenikäisten kävijöiden keskuudessa suosittu. Tätä kirjoitettaessa (vuonna 2013) Rupriikki on taas uusissa tiloissa, joten tällä sivulla esitetty on historiaa.

[kuva] [kuva]
Kuva 1: Ääniseinän ensimmäinen versio. Mustan neliön kohdalle oli upotettu vitriini.
Kuva 2: Yksityiskohta toisesta versiosta. Ääniseinä on kaareva, joten laidalta ei näe toiselle laidalle.
[kuva]
Ääniseinän ensimmäisen version luonnos vähän suurempana. Kuva on jaettu karkeasti neljään osaan äänisuunnittelua varten.
[kuva]
Rupriikin vuonna 2005 avatut toiset tilat, kaareva ääniseinä punaisella merkittynä.
[kuva]
Alla ääniseinän toinen, päivitetty versio. Tässä vähän tiiviimmin rajattu kuin paikan päällä.
[kuva]
Yksi noin 50 yksittäisestä kuvasta: bussi. (Äänitin päätepysäkillä lippulaitteen, pysäytysnappien ja ovien ääniä.)
[kuva]
Pikajuna asemalla. (Äänitin eräänä kesäiltana kuulutuksia Tampereelta eri suuntiin.)

Piirrokset © Juhani Anttila, valokuvat © Mediamuseo Rupriikki.
Päädyitkö tälle sivulle etsiessäsi junan tai bussin kuvia netistä? Ota yhteyttä, jos haluat käyttää kuvia jossain. Kiitos!