Profiilikuva

Kuukauden profiili

Pappahahmo ja besserwisserTeksti: Kauko Ollila
Kuva: Kimmo Räisänen

Teknillisen korkeakoulun entinen erikoistutkija Jukka Korpela on monelle nettikeskustelijalle jämäkkä isähahmo, mutta usealle myös koppava kaikentietäjä. Vain harva on onnistunut saamaan asiakysymyksistä takaisin niin kimpaantunutta solvausta kuin Korpela. Mutta matemaattisesti suuntautunut vaasalaisveri menee aina heti suoraan asiaan, ja saa myös maksaa siitä.

TKK sulki Korpelan sivut samalla kun irtisanoi miehen tammikuussa. Verkkoyhteisöä kummastuttaa suomalaisen verkkopioneerin sivujen poistaminen.

Korpela itse ei ole niinkään käärmeissään edes työsuhteensa päättymisestä kuin siitä tavasta, jolla hänen sivustonsa suljettiin.

"Korkeakoulu, joka on korostanut pyrkimystään kansainvälisyyteen ja tietoverkkojen hyväksikäyttöön, sulkee varoituksetta sivut, joilla sellaista pyrkimystä on käytännössä merkittävästi edistetty", hän sanoo. Korpela harkitsee oikeusjuttua sivujen yksipuolisen sulkemisen johdosta.

Vaikka korkeakoulu ei kommentoi tapausta, voi päätellä, että työnantaja katsoi Korpelan työajan kuluvan liiaksi hänen yksityiseen kiinnostukseensa. Rajanveto on vaikeaa, sillä Korpelan intohimoa on kaikki, mikä vähänkin liippaa maailmanverkkoa.

Nyyssikeskustelusta jäljet jää

Korpelan kohtaloon liittyy muuan polku, jota itse kunkin on syytä varoen kulkea. Ahkera uutisryhmissä esiintyminen voidaan paikantaa news-hakukoneilla, kuten Google, johon myös Deja.comin arkistot fuusioitiin. Sen takia on työntekijän edun mukaista, että hän tarvittaessa pystyy osoittamaan keskustelevansa omalla ajallaan. Ja esittää mielipiteet ominaan eikä työnantajansa nimissä.

Jukka Korpelan vuosien työ jatkuu muodossa tai toisessa, siitä ei ole epäilystäkään. Samalla jatkuu joskus julmakin debatti Jukan ja muun internet-yhteisön välillä.

Miehen kotisivuilla on aineistoa useammaksikin kirjaksi. Sivujen osittaiset kopiot toimivat ainakin osoitteissa http://xfiles.rainmaker.iki.fi/jkorpela/ ja http://mtl.uta.fi/jkorpela/.

Korpelan englanninkieliset ohjeistukset osoitteessa http://www.hut.fi/u/jkorpelaolivat erityisen tunnettuja kaikissa niissä piireissä, joita maailmanverkon keskustelu-, julkaisu-, kieli- ja erityisesti tekijänoikeuskysymykset koskettavat. Ne olivat myös hyvää pr:ää korkeakoululle.

Tukustelua ehti kestää

Verkossa usein varsin arroganttina pidetty internetpioneeri on ollut napit vastakkain yksikkönsä ihmisten kanssa ennen irtisanomistaankin. Teknillisen korkeakoulun atk-keskuksessa jo vuonna 1974 työnsä aloittanut mies oli pitkään huonoissa väleissä keskuksen johtajan Juhani Markulan kanssa.

Keskeinen erimielisyys koski TKK:n niin kutsuttua tietoliikennesääntöä, jossa ylläpidolle annettiin oikeus lukea käyttäjien sähköposteja. Sääntö pohjautui monen korkeakoulun yhteisesti valmistelemaan säännöstöön.

Oltuaan mukana sääntöjen soveltamisohjeen laadinnassa Korpela vei asian eduskunnan oikeusasiamiehelle. Vastaus kehotti TKK:ta tarkistamaan sääntöjään. Kyseinen lukuoikeuskohta katosikin lopullisista säännöistä.


Sulje ikkuna