TKK:n irtisanoma Korpela etsii uusia töitä (21.3.2001)

Jukka KorpelaTEKNILLINEN KORKEAKOULU irtisanoi atk-erikoistutkijansa Jukka Korpelan tammikuun puolivälissä. Saman tien hänen tunnuksensa ja www-sivunsa suljettiin. Heti kohta uutisryhmät Suomessa ja maailmalla alkoivat pursuilla ihmettelyjä, mihin nettigurun monelle arvokkaat sivut katosivat.

Korpela työskenteli TKK:n atk-keskuksen palveluksessa vuodesta 1974, aluksi suunnittelijana, myöhemmin erikoistutkijana. Hän on kirjoittanut runsaasti oppaita esimerkiksi html:stä, merkistöongelmista, tekijänoikeuksista ja uutisryhmistä. Korpelan www-aineistoa on käytetty myös useilla TKK:n kursseilla opetusmateriaalina.

- Oppaat ja kirjoitukset ovat yleensä syntyneet siitä, kun olen törmännyt johonkin konkreettiseen ongelmaan, Korpela kertoo.

- Käsillä olevan ongelman voi ehkä ratkaista vaikka purukumilla liimaamalla, mutta pitemmän päälle se ei riitä. Ja kun olen perehtynyt johonkin asiaan, tutkinut ja dokumentoinut, minua on alettu pitää suurempana guruna kuin olenkaan. Ihmiset ovat alkaneet kyselemään minulta kaikkea mahdollista tietotekniikkaan liittyvää, Korpela kuvailee.

Korpelan vuosikymmenten työn tulos ei siis kokonaan ole enää verkosta löydettävissä. Atk-keskuksen johtajan Juhani Markulan mukaan sivut poistettiin, koska niiden tekijänoikeudet kuuluvat Korpelalle.

- Myöskään ei voida nähdä, että irtisanottu työntekijä käyttää koulun tunnuksia ja puhuu "koulun nimissä", Markula toteaa.

TKK:n mukaan heti, kun Korpela ilmoittaa sivujen uuden sijoituspaikan, vanhoille sivuille tehdyt haut ohjataan uuteen paikkaan. Korpelan mukaan hän ei ole saanut sivujen sisältöä kokonaisuudessaan haltuunsa. Markula toteaa, että sivujen aineisto on luovutettu Korpelalle kahteen kertaan.

- Jos jotain lisätarpeita on, autamme kyllä, Markula lupaa.

Tulevaisuuden suunnitelmat vielä avoinna

Korpelan ja TKK:n välille on kehittynyt varsin lihava riita. Irtisanomiskirjeessä Korpelan irtisanomisen syyksi ilmoitettiin annettujen työtehtävien laiminlyönti, mutta Korpelan mukaan yhtään laiminlyötyä työtehtävää ei ole yksilöity. Markula ei halua lähteä tarkemmin irtisanomisperusteita kommentoimaan.

- Kyseessä on työntekijän pitkäaikainen, toistuva kieltäytyminen osallistumasta niihin atk-keskuksen hankkeisiin ja projekteihin, joihin häntä on pyydetty mukaan, Markula kertoo.

Irtisanomisen yhteydessä Korpelalle ilmoitettiin, että hänelle osoitetaan työpiste Otahallissa ja annetaan erityistehtäviä. Loppujen lopuksi irtisanomissotku päättyi siihen, että helmikuussa TKK ilmoitti Korpelalle, ettei enää tarvitse hänen palveluksiaan. Juhani Markula kertoo tähän selityksen toteamalla, että hän jo alun perin pyrki siihen, ettei Korpela työskentelisi TKK:lla enää irtisanomisajan aikana.

Tällä hetkellä Korpela pohtii tulevaisuuttaan kaikessa rauhassa.

- Työtarjouksia on kyllä sadellut, mutta haluan rauhassa miettiä ja tutustua eri firmoihin. Useimmat töitä tarjonneet yritykset ovat enemmän tai vähemmän sidoksissa tähän mobiilitouhuun, mutta en ole vielä varma, hyppäänkö silloin järkevään kelkkaan tai onko minusta edes apua, Korpela kertoo.

- Henkisesti tämä on sikäli hankalaa, että olin niin pitkään TKK:lla, että pidin sitä jo "omana firmana", yli neljännesvuosisadan uran TKK:lla luonut Korpela toteaa.

Teksti: Liisa Huusari

Kuva: Pentti Pärnänen

http://www.hut.fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/01022001.html