Etusivu digitoday.no digitoday.fi digitoday.com
 
 
 
Etusivu services services SMS digitoday/newsletter

Sähköpostivetoomuksia satelee

Nettikansalaiset vetoavat Korpelan ja sivujen puolesta

000 Internett-illustrasjoner: Tastatur i alle retningerHelsinki (01.02.2001) - Nettiyhteisö on pakottanut Teknillisen korkeakoulun reagoimaan palautteeseen. Rehtorin ja atk-keskuksen johtajan saamat viestit saivat TKK:n lähettämään asiasta lyhyen tiedotteen.

Teknillisen korkeakoulun (TKK) atk-keskuksesta 17.1. irtisanotun atk-erikoistutkija Jukka Korpelan ympärillä tapahtuu edelleen. TKK:n tiedotus lähetti tänään eri tiedotusvälineille seuraavan tiedotteen:

SIVUJA EI OLE TUHOTTU

Teknillisen korkeakoulun palveluksesta 17.1.2001 irtisanotulle atk-erikoistutkija Jukka Korpelalle on luovutettu hänen kotisivujensa aineisto perjantaina 19.1.2001.

Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, TKK ei ole tuhonnut Korpelan kotisivuja. TKK:n atk-keskus on luvannut auttaa niiden pystyttämisessä Jukka Korpelan osoittamalle palvelimelle. Kaikki aineisto on tallessa TKK:n serverillä.

Rehtori saanut sähköpostia

Syy viestin lähettämiseen on Korpelan poissaolon herättämä ärtymys Internet-yhteisössä. Korpela on kertonut asioistaan hyvin avoimesti sekä uutisryhmissä ja Re:-nimiselle sivustolle kirjoittamassaan jutussa.

TKK:n tiedotuspäällikkö Leila Peräsalmen mukaan tiedote on lähetetty, jotta osa tapahtumista liikkuvista virheellisistä käsityksistä saadaan oikaistua. Osuutensa on myös sillä, että sekä rehtori Paavo Uronen että Korpelan irtisanonut atk-keskuksen johtaja Juhani Markula ovat saaneet lukuisia Korpelan irtisanomista ja tämän tekemän sivuston poistamista paheksuvia sähköpostiviestejä. Peräsalmen käsitys on, että viestejä on tullut kaikkiaan muutamia kymmeniä joista rehtori on saanut muutamia.

Viesteissä on esitetty julkisuudessa väitetyn, että TKK olisi tuhonnut Korpelan sivut. Tämän käsityksen TKK haluaa Peräsalmen mukaan oikaista. Kiistaan liittyy myös tulkintaa - TKK:n tiedotteesta voidaan päätellä, että Korpelan kotihakemisto, joka sisältää koko ansiokkaan tuotannon on jäljellä levypalvelimella. Ainoastaan pääsy sinne www-selaimella on estetty.

TKK ei Peräsalmen mukaan halua kommentoida julkisesti Korpelan irtisanomisen syitä. Asia halutaan pitää TKK:n sisäisenä asiana.

Mitä sanoo Korpela itse?

Korpela toteaa tiedotteesta, että sen sisällön totuudellisuus on hieman tulkinnanvaraista.

Hän on saanut atk-keskuksen työntekijältä kaksi identtistä cd-levyä, jotka sisältävät hänen kotihakemistonsa tiedostopuun. Hänellä ei kuitenkaan ole ollut mahdollisuutta tarkistaa, sisältääkö cd-levy kaiken, koska tarkistaminen edellyttäisi keskuskoneen käyttäjätunnuksia, jotka häneltä on otettu pois.

Hän ei myöskään ole tietoinen siitä, antoiko työtoveri levyt hänelle yksityishenkilönä vai TKK:n edustajana ja onko atk-keskuksen johtaja Markula antanut tälle tehtäväksi luovuttaa kopiot tiedostoista Korpelalle.

Pelkät tiedostot laiha lohtu

Pelkät levyt ovat Korpelan mukaan sangen hyödyttömät, koska hänellä ei tällä hetkellä ole pääsyä www-palvelimeen, johon ne voisi sijoittaa. Niinikään cd-kopioista puuttuu todennäköisesti symboliset linkit, joita sivustossa on käytetty. Korpela kiistää että atk-keskus olisi luvannut avustaa häntä sivuston siirtämisessä.

- Jos atk-keskus todella haluaisi auttaa, minulle annettaisiin tunnus, jolla siirron voisi tehdä. Nyt minulle on sanottu vain, että voin ilmoittaa, mihin haluan sivunhakupyynnöt uudelleen ohjattaviksi. Tällaista sivustoa, johon ohjauksen voisi tehdä minulla ei tällä hetkellä kuitenkaan ole. Samoin vanhaan hut.fi-osoitteeseeni menevät sähköpostit menevät jonnekin mistä minulla ei ole tietoa. Lähettäjät eivät saa minkäänlaista virheilmoitusta, Korpela kertoo.

Korpela haluaa kiinnittää huomiota siihen, että "kotisivujen poistaminen" on atk-keskuksen johtajan Juhani Markulan muotoilu. Todennäköisesti huhut sivujen "tuhoamisesta" liittyvät siihen. Korpela ihmettelee sitä, eikö asiaa olisi voinut hoitaa toisinkin, esimerkiksi siten, että häneltä itseltään olisi evätty oikeus muuttaa sivuja, mutta ne silti olisivat jääneet näkyviin.

Sivustolle on tarjottu sijoituspaikkoja, mutta Korpela itse haluaa odottaa tilanteen selkiytymistä. Hän toivoo löytävänsä työnantajan, jonka palvelimella sivustot voisivat olla ja hän siten voisi jatkaa niiden ylläpitämistä ja kehittämistä.

Onko Korpelalla nettiaddiktio?

- Ilman muuta on, vastaa Korpela. Viimeksi kesällä pidetyn kahden viikon kesäloman aikana hän oli nähnyt untakin netissä liikkumisesta. Myös putoaminen keskustelujen virrasta oli harmittanut. Sivuston ylläpitämisestäkin on muodostunut elämäntehtävä.

- Itse asiassa varmaan suurimman osan valveillaoloajasta mietin näitä kysymyksiä, Korpela toteaa.

Eikö massiivinen nyytistely sitten syö työaikaa? Miten ihmeessä hän on kerennyt tekemään kaiken ja silti väittää että ei ole laiminlyönyt työtehtäviään?

- Olen ollut työpaikkani kulunvalvonnan mukaan työpaikallani keskimäärin sopimuksen mukaiset 37,5 tuntia. Tämä aika on kulunut siihen toimintaan, mikä käsitykseni mukaan kuuluu työtehtäviini, kuten neuvonnan antamiseen puhelimitse ja muita kanavia pitkin. Uutisryhmiin kirjoittelun olen tehnyt enimmäkseen omalla ajalla. Eihän sitä kaikkea pelkällä työajalla ehdi tehdä, Korpela tuumii.

Korpelan omankin käsityksen mukaan hänen toimintansa hyödyllisyydestä liikkuu TKK:n käytävillä kahdenlaista mielipidettä. Toiset karsastavat häntä työaikansa tarpeettomaan nyytistelyyn käyttävänä kummajaisena, toiset taas pitävät toimintaa hyvinkin arvokkaana TKK:lle.

-Yleensä tämän ensiksi mainitun mielipiteen esittäjät eivät ole työtehtävissään suoranaisesti atk:n kanssa tekemisissä kun taas jälkimmäisellä tavalla ajattelevat yleensä tuntuvat olevan koneiden ja ohjelmistojen parissa työskenteleviä, Korpela toteaa.

Tapahtunut on rassannut Korpelaa siinä määrin, että hän on tällä hetkellä sairaslomalla. Hän ei vielä tiedä, mitä ovat erityistehtävät, joita hänen on määrä tehdä Otahalliin sijoitetussa toimistossa. Häneltä on kysytty, voisiko hän käydä läpi eräitä TKK:n englanninkielisiä teknisiä oppaita.

Korpela itse ihmettelee, miten hän sen tekee, kun esimerkiksi tekniikan sanastot ovat hänen ulottumattomillaan verkkoyhteyden puutteen vuoksi.

Missä Korpela korpeloi tulevaisuudessa?

Ilmiselvästi Korpelaa harmittaa tapahtuneessa se, että hänen työtään ei ole arvostettu. Hän toteaa arvostavansa yliopistojen ja korkeakoulujen yleistä sivistystehtävää ja kokee toteuttaneensa tätä toiminnallaan. Työtäkin on jo tarjottu muualta, mutta ne ovat olleet lähinnä ohjelmointitehtäviä, joita hän ei koe omimmaksi alueekseen.

- Olen yrittänyt kouluttautua laaja-alaiseksi erikoisasiantuntijaksi samassa mielessä kuin mitä "yleislääketieteen erikoislääkäri" tarkoittaa. Olisin ehkä parhaimmillani atk-tukihenkilöiden tukihenkilönä tai muussa sen kaltaisessa asiantuntijatehtävässä. Luulisin, että erilaisten merkistöjen ja niihin liittyvien ongelmien tuntemisesta olisi hyötyä monelle organisaatiolle, Korpela toteaa.

Joka tapauksessa Korpelan vähentynyt läsnäolo Usenetissä on jo synnyttänyt uuden käsitteen. Korpelan harjoittama neuvonta ja ajoittainen kärkevä kommentointi ja ojentaminen on jo saanut uudisnimen. Vastedes uutisryhmissä "korpeloidaan".

Siirry etusivulle             

Siirry datan etusivulle


Mainitut henkilöt

Muut artikkelit aiheestadigitoday.fi, Pohjoinen rautatiekatu 29, 00100 Helsinki.
Puhelin +358 9 6130 4400, faksi +358 9 6130 4401
Päätoimittaja: Jukka Viitasaari. Myynti: myynti@digitoday.fi. Sähköposti: toimitus@digitoday.fi.
Copyright © 2001 digitoday Finland OY.
Our Privacy Policy

Tuoreimmat uutiset


Mitä tapahtuu??