Carcassonnen sääntömuutokset

Carcassonne-pelin tekijä on muuttanut pelin sääntöjä ensimmäisten painosten jälkeen. Suomenkielisissä painoksissa oli pitkään käytössä alkuperäiset säännöt. Sääntömuutokset koskevat peltojen ja kahden palan kaupunkien pisteytystä. Ne tekevät pisteytyksestä tasapuolisemman talonpoikien ja kaupunkeja rakentavien ritareiden välillä.

Kahden palan kaupungit eivät ole poikkeuksia

Uudemmissa säännöissä kaikki valmistuvat kaupungit pisteytetään samalla tavalla. Oheisen kuvan kaupunki C on ollut rakentajalleen 4 pisteen arvoinen. (Vanhojen sääntöjen mukaan se olisi ollut 2 pisteen arvoinen.)

Uusi tapa laskea peltopisteet

Uusi tapa laskea talonpoikien pisteet on mielestäni aikaisempaa selvempi. Valmiit kaupungit ovat talonpojille 3 pisteen arvoisia. (Vanhojen sääntöjen mukaan ne olivat 4 pisteen arvoisia.)

[kuva]

Pelto 1: Musta saa tämän pellon pisteet. Pellolla on kaksi valmista kaupunkia, A ja B. Kumpaakin valmista kaupunkia kohti musta saa 3 pistettä (riippumatta kaupungin koosta). Mustalle siis 6 pistettä.

Pelto 2: Punainen ja musta saavat tämän pellon pisteet. Pellolla on kolme valmista kaupunkia (A, B ja C). Sekä punainen että musta saavat 9 pistettä. HUOM: Kaupungit A ja B tuovat kumpikin kolme pistettä sekä mustalle pellolla 1 että mustalle ja punaiselle pellolla 2. Vasemmalla alhaalla pellolla 2 sijaitseva kaupunki on kesken, joten talonpojat eivät saa siitä pisteitä.

Pelto 3: Keltainen saa pisteet pellolta 3, koska sillä on pellolla enemmän talonpoikia kuin sinisellä. Pellolla on neljä valmista kaupunkia, joista keltainen saa yhteensä 12 pistettä.

Kuva ja sääntöteksti on muokattu alkuperäisen julkaisijan verkkosivuilla olleen saksankielisen PDF:n pohjalta.

Saksalaisen ja suomalaisen version julkaisijat

Carcassonnen alkuperäinen julkaisija on Hans im Glück. Pelin suomalainen maahantuoja ja kääntäjä on Lautapelit.fi, jonka monipuolisella sivustolla on (ainakin ollut) vastauksia Carcas­sonne-aiheisiin sääntökysymyksiin ja sääntömuutosta koskeva lausunto: "Lautapelit.fi:ssä koim­me, että Carcassonne tulee julkaista alkuperäisessä asussaan, ilman sääntömuutoksia. Tähän ovat päätyneet monet muutkin paikallisen käännöksen tehneet maat." Sittemmin myös Suomessa on alettu myydä peliä näillä uudemmilla säännöillä.


Julkaistu 27.1.2007. Päivitetty & tarkistettu viimeksi 11.11.2020.
Sivulla on kokeiluluontoisesti käytössä automaattinen tavutus.
Juhani Anttila, juhani@iki.fi